Türközü AVMİş Veren | Söğüt İnşaat |
İşin Yeri |
Ankara, Türkiye |
Toplam Alan |
50.000 m2 |
Başlangıç Tarihi |
2015.. |
Bitiş Tarihi |
2018.. |
Mamak ilçe sınırları içinde bulunan Türközü semtinde uzun yıllar araç parkı olarak kullanılan bir arazide bölgenin ihtiyaç duyduğu alışveriş ve sosyal mekan açığını kapatmak üzere tasarlanan AVM, sadece Türközü'ne değil aynı zamanda Kırıkkonaklar, Akdere ve Gaziosmanpaşa semt sakinlerine de hitap etmektedir. Tek çatı altında, en kısa zamanda en çok ihtiyacı en keyifli ve konforlu ortamda sunan proje, bulunduğu bağlamdan kopmayan, çevresiyle bütünleşik bir yapı hedefiyle tasarlanmıştır.
Proje arazisinin 3 cephesi yol olan bir köşe parselde bulunması tasarım açısından önemli bir avantaj olarak ele alınmış ve tasarım bu yönde geliştirilmiştir. 4 bodrum kat, zemin kat ve iki kattan oluşan AVM, arazinin formuna göre şekillenmiş ve tek kütle olarak çözümlenmiştir.
Arazinin Ziya Oralay caddesi ile Şemsettin Günaltay caddesinin kesiştiği noktasında kütle 1. bodrum kat hizasında boşaltılarak kamusal bir toplanma alanı oluşturulmuş ve yapıya giriş bu alandan sağlanmıştır. Geniş bir saçakla vurgulanan giriş, yapı içinde çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak bir avluya açılmaktadır. Ticari birimlerle çevrelenen avlu 3 kat boyunca devam eden geniş bir atrium ile desteklenmiş ve üzeri şeffaf bir örtü ile kapatılmıştır. Bu sayede gün ışığının yapı içindeki dolaşımı maksimum seviyeye çıkarılmıştır. Topografyadan faydalanılarak zemin katta kurgulanan ikinci bir girişle ise farklı noktalardan yayaların yapıya yaklaşımı sağlanmıştır.
Atriumdan çıkan ana düşey sirkülasyon hattı avluya bakan iç cephe boyunca devam eden yatay sirkülasyonla tamamlanarak dolaşım yapı içerisinde organize edilmiştir.
Yaklaşık 50.000 m²'lik inşaat alanına sahip olan yapı; farklı büyüklüklerdeki 117 adet mağaza, 680 araçlık otopark, çeşitli sosyal-kültürel alanları kapsamaktadır. Merkezi atrium etrafında çözümlenen mekânlar gerek iç avluyla kurduğu fiziksel ve görsel ilişki, gerekse sahip oldukları açık teras alanları ile kapalı ve kısıtlanmış alanlar olmaktan çıkarılmış, iç ve dış ortamla güçlü ilişkiler kuran mekânlar haline getirilmiştir.
İç ve dış mekân arasında bir arakesit olarak cephe, yapının algısını güçlendirmek üzere dolu/boş, açık/kapalı dengesi gözetilerek kurgulanmıştır. Zemin kat döşeme kaplamasının cephede devam ederek çatıyı oluşturması yapıya, bir kabuk içinden çıkan başka bir kütle izlenimi vermekte ve kütle algısına olumlu etki etmektedir. Yapıyı tanımlayan en önemli bileşenlerden biri olan malzeme seçiminde de çevresel unsurlar göz önünde bulundurularak yapıdan beklenen performansın karşılanabilmesi amacıyla nitelikli malzemeler uygun teknolojilerle ele alınmıştır.