İzmir Opera Binası Parametrik Tasarımİş Veren | İzmir Büyükşehir Belediyesi |
İşin Yeri |
İzmir |
Toplam Alan |
20000 m2 |
Başlangıç Tarihi |
2010.. |
Bitiş Tarihi |
2010.. |
İzmir Büyükşehir Belediyesinin açmış olduğu Opera Binası Mimari Proje Yarışması kapsamında tasarlanan proje tamamen doğayı ilham alan bir yaklaşımla tasarlanmıştır.
Bugün "Biomimesis" olarak literatüre giren doğanın model olmanın ötesinde bir akıl hocası olarak görülmesi kavramı teknoloji ve bilimin gelişmesi ile ele alınmaya başlanmıştır. Sayısal tasarım ve üretim araçları sayesinde bu yaklaşıma yönelik fikirlerin sunumu ve üretimi mümkün olmakta ve tasarımda doğanın izlerinin görülmesi yaygınlaşmaktadır.
Form/strüktür/ malzeme ilişkileri, renk ve dokuları, sahip oldukları matematiksel ilişkiler, altın orana olan yakınlığı ile dikkat çeken deniz kabukları Opera binasının tasarımına ilham veren doğal model olmuştur. Tamamen parametrik yöntemlerle sayısal ortamda tasarlanan kabuğun deniz cephesine ve arka cepheye açılan iki kolu bulunmaktadır. Kabuğun tasarım süreci gibi üretim süreci de sayısal olarak gerçekleştirilecektir. Deniz cephesinde oluşturulan kolun genişleyen bölümlerinde oluşan mekanlarda bina girişi, fuayeler ve salon girişleri düzenlenmiştir. Böylece ön kol kentlilere hizmet eden kamusal mekanları tanımlamaktadır. Arka tarafa doğru uzayan kol ise özelleştirilerek opera sanatçılarını ve yönetimin kullanacağı mekanları oluşturmuştur.
Opera salonunun bütüncül formla entegrasyonu sayesinde kabuk geometrisinin strüktürel dayanımından ve akustik özelliklerinden yararlanmaktadır. Sahne ve sofitanın yerleşimi ise kabuğun kıvrılarak yükseldiği tepe noktalarında yer almaktadır. Kabuk kollarının kıvrımlı geometrisi ile sanatçıların kullanacakları özelleştirilmiş mekanlar her iki salon ile sağlıklı ve eşit uzaklıkta bağlantılar kurmaktadır.
Yapı, kabuğun referans eğrilerinin araziye dağılmasıyla şehir ile bağlantısını kurar. Şehirden aldığı sosyal güçte kendini meydana getirir ve aynı zamanda sahip olduğu kültürel gücü şehre dağıtır. Farklı kotlardaki yürüyüş bantlarıyla ve organik merdiveniyle yapı farklı yönlerden insan yaklaşımını sağlar. Yürüyüş bantları ön parsellerdeki peyzajla iletişim kurar ve oluşturduğu seyir alanlarıyla açık alanın sürekli ve dinamik kullanımını destekler. Meydanımsı organik yapılı merdivenler ise yol kotundan gelen kentlileri karşılar ve onları ikonik kabuğun girişine yönlendirir.
Önerilen Opera Binası, kentin mimarlık kültürüne bir katkı, kentimizi ve ülkemizi dünyaya tanıtacak ve İzmir'li olmaktan bir kez daha gurur duyulacak bir başarı ve kentin sanat yaşamına bir armağan olacaktır.